Establecimiento Juanicó

© www.uruguayviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
(1830) 1979

Produktionskapacitet:

 5 915 000 liter

Total export: 
 - liter

Areal vinodlingar:
 280 ha

Plats-oenolog:
 
-

Chefs-oenolog: 
 Fernando Deicas

Konsulterande oenolog: 
 -

Ägare: 
 Familjen Deicas

Adress huvudkontor:
 
Establecimiento Juanicó
 
90400 Juanicó
 Canelones
 Uruguay

Telefon huvudkontor:
 +598 4335 9725

Fax huvudkontor:
 
+598 4335 9625

E-mail huvudkontor:
 
juanico@juanico.com

Web-sida:
 
http://juanico.com

Svensk importör:
 
Chris Wine and Spirits
 Sofierogatan 3A
 41251 Göteborg
 Tel. 031 778 89 00
 
Fax 031 778 89 19
 
rel@chriswine.se
 http://chriswine.se
 

Establecimiento Juanicó har ett långt förflutet i vin- och sprit-branschen. Jordegendomen bildades år 1755 och fick sitt namn 1830, då den köptes av Francisco Juanicó för fortsatt boskaps- uppfödning. Sedan européernas ankomst visste man att området var lämpat för vinodling och sådan förekom i liten skala. Don Francisco beslöt 1840 att bygga en källare under mark för att kunna framställa och lagra kvalitetsviner vid låg och jämn temperatur. När järnvägen byggdes 1872 övergick man till att producera mjölk, som dagligen skickades tillsammans med vin och andra produkter till huvudstaden Montevideo, 37 km söderut.

I början av 1900-talet köptes företaget av familjen Seré, som tillverkade och sålde viner med europeisk stil under  namnet "Latour Saint George". År 1945 köptes Establecimiemto Juanicó av de statliga företaget ANCAP, som bl a hade monopol på framställning av destillerade drycker. Med hjälp av experter från Charente i Frankrike anlades en mönsterodling på över 400 hektar druvor för produktion av den populära konjaken "Juanicó".

Efter mer än 30 års tillverkning av inhemsk konjak sålde ANCAP odlingarna år 1979 till Juan Carlos Deicas med kompanjoner, som hade mångårig erfarenhet av vinframställning. En cirkel var därmed sluten, för släkten Deicas kom till Uruguay från Italien i början av 1800-talet och slog sig ner i trakten, innan de sålde sin mark till Francisco Juanicó.

Man konstaterade snart att de kalkhaltiga lerjordarna och det maritima klimatet hade mycket gemensamt med Bordeaux. En period av omfattande nyplantering av de vanligaste Bordeaux-varianterna inleddes, liksom en upprustning av de gamla byggnaderna. Juan Carlos Deicas köpte ut sin kompanjoner och hans son Fernando inträdde i företaget, med uppgift bl a skaffa ny modern utrustning för vinifiering och lagring av kvalitetsviner.

Produktion och försäljning tog fart i början av 1990-talet. År 1994 exporterade man Uruguays första container till England och snart vann Establecimiento Juanicó Uruguays första stora guldmedalj. Linjen Don Pascual lanserades år 1996, som en hyllning till Pascual Harriague, som introducerat Uruguays nationaldruva Tannat från Madiran i franska Baskien. Denna linje är fortfarande en storsäljare och har blivit det mest sålda vinet från Uruguay. År 2000 började man samarbeta med Château Pape Clément för att göra vinet Casa Magrez, som också säljs i Frankrike, och samma år började man göra det mousserande vinet Cuvée Castelar med methode champenoise.

 

Don Pascual

Bodegones del Sur
 

Familia Deicas

 

Casa Magrez
 

 

Underjordisk lagrings-
källare från ca 1840
 


Fernando Deicas t.v. med
en tidigare  exportchef
från Chile